top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıKubilay Akgür

İzmir Çeşme'de Yeni Batık

Güncelleme tarihi: 11 Şub 2021

Sanatçı Onur CANKA ’nın ‘KAYIP GÖÇMEN ANITI’ bugün İzmir'in Çeşme ilçesinde denize batırıldı.

Onur CANKA / Kayıp Göçmen Anıtı

''Ne gurur duyulacak bir eser ne mutluluk

verecek bir hikayedir ''

Bugün , Dalış Merkezleri Derneği üyelerimizden İzmir Çeşme ‘de bulunan Derin Doğa Dalış Merkezi anlamlı bir sosyal projede yer aldı.

Covid-19 Pandemi sürecinde kısıtlamaların hafifletilmesinin ardından Sanatçı Onur CANKA’ nın pandemi sürecinde yapmış olduğu Kayıp Göçmen Anıtı eseri Ege Denizinin mavi sularına Çeşme’nin Eşek Adası'nın güney batı ucunda, hem sığ hem de derin dalışlara uygun, poyraza kapalı bir noktada ’88 ‘ adı verilen dalış mevkiinde 30 mt. Derinliğe batırarak sanatçının eserinin anlamına kavuşmasına destek sağladılar.

Çeşme’ de bulunan Derin Doğa Dalış Merkezi Erdinç Ergün tarafından işletilmekte. Ergün ve Derin Doğa Dalış Merkezi ekibi bölgede Rekreasyonel amaçlı dalış kurslarının ve tecrübe dalışlarının dışında çevre ile ilgili ve bir çok sosyal projelere de sürekli destek vermekte. Ekip şu aralar aynı zamanda Çeşme Marina ile birlikte yürüttükleri Kalamar yumurtaları için Makri Adasında Resif projesi yürütmekte.


Erdinç ve ekibi bu anlamlı projede özellikle sanatçı Onur Canka’nın Ege Denizinde hayatını kaybeden tüm göçmenler anısına yaptığı Kayıp Göçmen Anıtını büyük bir titizlikle destek sağlayarak eserin Ege Denizi ile buluşmasını sağladı.

Bölge 2016 yılında Çeşme Kaymakamlığının desteği ile bir yapay resif projesi olan TCSG68 Sahil Güvenlik Botunun batırılması ile 2. Batıklarına kavuştu. Dalış tutkunlarının ilgisi her geçen gün daha artmakta.

Bölgede ki diğer dalış noktaları ise Ayrık Taş , Yatak Odası , No Name , 88 , Jandarma , Topuk , Monem ,Göbek Taşı , Madonna , Riko , Kumbara , Galeri .


''Ne gurur duyulacak bir eser ne mutluluk verecek bir hikayedir ''

Sanatçı Onur CANKA ''Bugün sessiz sedasız, uzun süredir ertelediğim bir sorumluluk olan bu heykeli su altına batırdık. Karantina dönemimin ilk heykeli KAYIP GÖÇMEN ANITI ‘dır. Ne gurur duyulacak bir eser ne mutluluk verecek bir hikayedir. Su altı heykelleri ve dalış maceralarında deniz kızlarını hayal ederken, burnumun dibinde senelerdir cereyan eden bu zalim meseleyi anlatmak değil ama kusmak istedim. Bu projeyi gerçekleştirmek için bir süredir boşu boşuna bütçe, sponsor vs. beklemişim.Açık bir yürek her şeye kadirdir.

Çeşme ve Sakız açıklarına, adalet bekleyen bu heykeli Derin Doğa Dalış Merkezi ve güzel ekibiyle 30 metre derinliğe batırdık kendilerine teşekkür ediyorum.


Bu cennet gibi büyülü denizi paylaşan,iki kıyının doğruluk ve iyilik ışığından uzak bir akılla, ortak ve dürüst bir payda da birleşemeyerek güvensizliğe ve çaresizliğe itilen bunca insana cehennemi yaşatması gerçekten korkunç bir gündem yarattı senelerce. Çok uzaktan bir şeyi protesto etmek ve küçük fotocuklarla duyarlılık yaratmaya çalışmak en kolay iştir.

Bir cenah belki bugünlerde aydınlanırken,bir diğeri daha fazla karanlığa gömülüyor. Kendi yaşadığı çağın gerçekliğini görmezden gelip, geleceğin güzelliklerinden ve geçmişin gölgelerinden dem vuran insan topluluklarının gözleri açılır, kulakları duyar ve dilleri söz söyler , bir gün umuyorum.

Bu sahillere ve dünyanın herhangi bir kıyısına tanımlanması imkansız güçler tarafından öldürülen, hiçbir canlının cesetleri vurmasın diye yonttuğum bu nişanı denizin dibine gömüyorum’’ diye açıklama yaparken , eseri merak eden deniz,doğa ve dalış tutkunları Çeşme 88 isimli dalış mevkiin de ziyaret edip görebilecekler.















198 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page